T. Malatinský: Chceme vláde predložiť 22 projektov investičnej pomoci

19.03.2013 Bratislava

Bratislava 19. marca (TASR) – Cieľom vládneho návrhu zákona o investičnej pomoci je podľa šéfa rezortu hospodárstva a predkladateľa novely Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) vytvárať nové pracovné miesta. A to najmä v oblastiach, kde je vysoká miera nezamestnanosti. Malatinský to uviedol počas dnešnej rozpravy v Národnej rade (NR) SR k druhému čítaniu o tomto bode programu.

Ministerstvo hospodárstva chce preto podľa jeho slov predložiť vláde na schválenie 22 projektov investičnej pomoci. "Z toho ide 20 do stredoslovenského a východoslovenského regiónu, kde vysoká miera nezamestnanosti presahuje 150 % priemeru Slovenska," argumentoval Malatinský.

Obhajoval takto pred poslancami návrh novely, ktorú kritizoval napríklad nezaradený poslanec Alojz Hlina. Podľa neho je to zákon, ktorý pomôže finančnej skupine J&T. "Je férové ľuďom povedať, že toto je zákon o investičnej pomoci pre J&T na vybudovanie a dobudovanie lyžiarskych stredísk v Jasnej a Tatrách. Treba to povedať a treba to tak aj predstaviť," vyhlásil Hlina v pléne.

Malatinský mu však oponoval s tým, že neeviduje v súčasnosti oficiálne ani neoficiálne žiadne snahy o investičný stimul pre J&T ani nijaké iné skupiny pre veľké investičné projekty v cestovnom ruchu.

Zároveň doplnil, že si uvedomuje, že podpora malého a stredného podnikania nie je v tomto zákone dostatočne riešená. Ale toto chce rezort hospodárstva riešiť inou formou. "Pripravujeme podobný model, ktorý by nemusel mať taký náročný schvaľovací proces," dodal Malatinský. A teda, že ho najprv musí schváliť ministerstvo a potom smeruje na zasadnutie vlády.
 

Vyberte región